Eigen bedrijf starten naast je baan? Dit moet je weten
Je werkt in loondienst en staat te popelen om een eigen bedrijf te starten. En of je nou het doel hebt om je vaste baan op den duur te laten varen of je beide wil combineren: je bent vastberaden om álles te weten te komen over het runnen van een eigen bedrijf naast een vaste baan. Dan ben je aan het juiste adres!
Zo vertel ik je onder meer wat de voor- en nadelen zijn van een eigen bedrijf starten naast een vaste baan, waar je op moet letten en welke tips ervoor zorgen dat je een knallende start maakt.
Een eigen bedrijf starten naast een baan
Steeds meer mensen dromen van het runnen van een eigen bedrijf en het aantal ZZP’ers groeit dan ook jaarlijks. Toch blijft het bij veel mensen bij een droom. Het kan immers spannend zijn om voor jezelf te beginnen. Wellicht dat je bang bent om te falen, of dat je simpelweg niet weet waar te beginnen. Een eigen bedrijf runnen naast een vaste baan haalt in ieder geval een stukje onzekerheid weg: je hebt immers nog een vast inkomen.
Het is goed om te weten dat in dit blog een eigen bedrijf naast een vaste baan centraal staat. En dus niet een eigen bedrijf zonder dat je in loondienst bent. Voordat we dieper ingaan op hoe je een knallende start maakt en waar je op moet letten, is het eerst goed om de voor-en nadelen op een rijtje te zetten.
De voordelen van een eigen bedrijf starten naast een baan
- Je loopt minder financieel risico, omdat je inkomen blijft houden uit je vaste baan. Daarnaast bouwen de meesten mensen die in loondienst zijn een pensioen op en hebben ze recht op een uitkering wanneer ze hun baan verliezen. Let op: dit is wel naar rato, dus als je parttime gaat werken bouw je ook minder pensioen op.
- Je ervaart minder druk en stress vanwege een vast inkomen waardoor je weloverwogen stappen kunt zetten in het opzetten van je eigen bedrijf
- Je hebt alle tijd om erachter te komen wat je wil en of een eigen bedrijf überhaupt iets voor jou is zonder dat je daarvoor risico loopt
De nadelen van een eigen bedrijf starten naast een baan
- Je hebt minder tijd om aan je eigen bedrijf te werken dan wanneer je geen vaste baan hebt. Daardoor kan het proces wat langer duren.
- Je kan vermoeid zijn door je vaste baan waardoor je in de ochtend-of avonduren geen puf meer hebt om aan je eigen bedrijf te werken.
- Je loopt een kans dat je geen aanspraak kan maken op een startersaftrek of zelfstandigenaftrek.

Waar moet je rekening mee houden bij een eigen bedrijf starten?
Een eigen bedrijf starten naast een vaste baan, gaat gepaard met een aantal zaken die je niet over het hoofd mag zien. Hieronder lees je dan ook waar je rekening mee moet houden als je voor jezelf wilt beginnen terwijl je nog in loondienst bent.
Duik in je huidige contract
Wie in loondienst is, heeft sowieso een arbeidsovereenkomst, cao en arbeidsvoorwaarden ontvangen. Het is goed om deze nauwkeurig door te nemen, omdat sommige bedrijven het niet toestaan om nevenactiviteiten uit te voeren naast je baan in loondienst. Daarnaast is het goed om rekening te houden met concurrentiebeding: je mag namelijk niet concurreren met je huidige werkgever. Hetzelfde geldt voor relatiebeding: het is niet toegestaan om contact te zoeken met het netwerk van je werkgever.
Schrijf je in bij de KvK bij een eigen bedrijf starten
Grote kans dat je dit al van plan bent, maar het is goed om – voordat je begint met het zoeken naar klanten – je onderneming in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Van de KvK krijg je vervolgens een omzetbelastingnummer en je BTW-identificatienummer die je nodig hebt om facturen te versturen. Let op: je moet voldoen aan de criteria van een ondernemer. Hier lees je om welke eisen het gaat.
Geef je belasting op
Wie besluit te starten met ondernemen, ontkomt er niet aan om belastingaangifte te doen. In loondienst wordt je loonbelasting automatisch ingehouden, dat is bij zelfstandige ondernemers niet het geval. Je moet dan ook belasting betalen of aangifte doen. Er is – op het gebied van belasting – geen verschil tussen een zzp’er die parttime werkt en een zzp’er die fulltime werkt. Iedereen dient dan ook belasting te doen, maar… Er zijn wel een aantal aftrekposten waar je eventueel gebruik van kunt maken (zie volgende alinea).
Houd rekening met het urencriterium
Wie meer dan 1225 uur per kalenderjaar werkt aan zijn of haar onderneming, heeft recht op een aantal extra aftrekposten. Het gaat hierbij niet enkel om de uren die je factureert, maar ook uren als reistijd, netwerken, klanten zoeken, voorbereidingen en het volgen van cursussen etc. Belangrijk is het om je uren bij te houden. Het is goed om te weten dat zzp’ers die ook nog een baan in loondienst hebben, meestal meer uren aan hun eigen onderneming moeten besteden dan aan hun baan, willen zij gebruiken maken van de zelfstandigenaftrek.
Verdiep je in de KOR
Naast dat je – mits je aan de eisen voldoet – recht hebt op de zelfstandigenaftrek, kan het ook zijn dat je gebruik kunt maken van de KOR (kleineondernemersregeling). Iedereen die minder dan 20.000 euro (excl. BTW) per jaar omzet draait, valt onder de KOR. Dat betekent dat je geen BTW aan je klanten hoeft door te berekenen en geen BTW-aangifte hoeft te doen. Daardoor kun je ook geen BTW terugvragen. Het is goed om te weten dat je niet standaard onder de KOR valt. Het verschilt per situatie of het gunstig is om de KOR aan te vragen of niet. Hier lees je of je in aanmerking komt voor de KOR.
Let op: BTW-aangifte (omzetbelasting) is anders dan IB-aangifte (inkomstenbelasting). Die laatste moet je hoe dan ook jaarlijks doen.
Tips bij een eigen bedrijf starten
Nu je weet wat waar je op moet letten als je een eigen bedrijf start naast je vaste baan, is het tijd om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Sta je te popelen en kun je niet meer wachten om te starten? Met onderstaande tips maak je een knallende start:
- Bedenk waarom je een eigen bedrijf wil starten. Die redenen zijn namelijk dé motivatie om door te zetten, ook als het even lastig is.
- Breng je eigen aanbod en ideale klant in kaart.
- Stel een roadmap op en maak concrete doelen.
- Maak een financieel plan.
- Schakel een boekhouder in voor je inkomstenbelasting. In veel gevallen mag je het eventuele verlies van je bedrijf aftrekken van je inkomsten uit loondienst.
- Denk goed na over hoe je je tijd wil indelen en wat je in die tijd doet. Zijn er bepaalde zaken waar je niet goed in bent? Besteed ze dan uit en gebruik je eigen uren voor datgene waar jij goed in bent.
Wil je meer tips over starten met ondernemen, ontvangen? Dat kan! Download hier mijn gratis gids met daarin 10 stappen om te beginnen met ondernemen.

Wat doe ik?
Zoals jullie weten werk ik inmiddels volledig als zz’per, maar dat is niet altijd zo geweest. Zo heb ik een jaar lang gewerkt aan mijn eigen bedrijf terwijl ik in loondienst was. Dat heb ik gedaan om financiële risico’s te beperken waardoor ik meer rust in m’n hoofd had en – de tijd die ik over had – efficiënt en doordacht kon besteden aan m’n eigen bedrijf.
Conclusie
Het runnen van een eigen bedrijf naast je baan in loondienst, is een prachtige kans om op een – relatief veilige manier – te ondernemen. Wel dien je altijd rekening te houden met een aantal zaken zodat je vroeg of laat niet tegen de muur oploopt. Het is daarom goed om – voordat je begint – je in te lezen in wat een eigen bedrijf naast een baan inhoudt en welke situatie voor jou geldt. Eenmaal besloten dat je ervoor wil gaan? Dan zijn bovenstaande tips – maar ook de tips die je vindt in mijn gids – essentieel voor een goede start.
Van loondienst naar vrijheid
Zoals in het begin van dit blog aangegeven, kan het spannend zijn om te starten met een eigen bedrijf. Voor veel mensen is enkel het vergaren van kennis dan niet voldoende. Ze zien door de hoeveelheid kennis de bomen door het bos niet meer, vinden het spannend om de eerste stap te zetten en hebben weinig support van hun omgeving. Dan is mijn 1-op-1 traject ‘Van loondienst naar vrijheid’ wellicht wat voor jou. In het traject gaan we drie maanden aan de slag om met jouw onderneming te kunnen starten. Klaar voor de start? Plan een vrijblijvend intakegesprek in.

Meer lezen?
Voorkom deze vijf beginnersfouten als je start met ondernemen
ZZP’er worden: mijn tips en ervaring
Haal mijn financiële doelen met mijn Fix Your Finance Sheet
Foto credits: memoriesbymarleen
Super handig en duidelijk beschreven Jessy, nu weet ik duidelijker waar ik aan toe ben als beginnende ondernemer!