Locatie onafhankelijk werken: vijf cruciale stappen voor meer vrijheid

Locatie onafhankelijk werken wordt steeds populairder en dat begrijp ik maar al te goed. Het geeft je vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, te werken vanuit diverse plekken van de wereld en je eigen tijd in te delen. Niet gek dus dat steeds meer mensen zich afvragen: ‘Welke stappen moet ik ondernemen om locatie onafhankelijk te kunnen werken?’ In deze blog geef ik je 5 cruciale stappen die je moet zetten.

Locatieonafhankelijk werken
Locatieonafhankelijk werken

Locatie onafhankelijk werken

Laat ik beginnen te zeggen dat locatieonafhankelijk werken in principe ook kan als je in loondienst bent en je baas er oké mee is dat jij vanuit huis of een andere plek dan het kantoor werkt. Echter ga ik in dit blog enkel dieper in op starten met locatie onafhankelijk werken als je een eigen bedrijf hebt of wilt opzetten. 

Locatie onafhankelijk werken is in principe dus het verdienen van geld zonder dat je aan een locatie gebonden bent. Mensen die locatie onafhankelijk werken – ook wel remote werken genoemd – kunnen dan ook overal ter wereld werken. Veel mensen denken bij locatie onafhankelijk werken dan ook aan werken in het buitenland, maar dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Er zijn ook genoeg Nederlandse ondernemers die locatie onafhankelijk vanuit hun huis in Nederland werken.

De voor-en nadelen van locatie onafhankelijk werken

Regelmatig merk ik om me heen dat locatie onafhankelijk werken wordt geromantiseerd. En hoewel ik het geweldig vind om vanuit het buitenland te werken – zo werk ik momenteel vanuit Portugal – wil ik ook eerlijk met jullie zijn. Locatie onafhankelijk werken heeft ook mindere kanten. Hieronder deel ik dan ook graag de voor-en nadelen van remote werken met jullie. 

De voordelen

  • Als je dol bent op reizen, geeft locatie onafhankelijk werken je de vrijheid om vanuit de hele wereld te werken.
  • Locatie onafhankelijk werken geeft je meer flexibiliteit omdat je niet gebonden bent aan een plek. Het is dus aan jou om te bepalen waar je vandaag of volgende week werkt. 
  • Veel mensen die locatie onafhankelijk werken kunnen ook hun tijd zelf indelen. En dat geeft natuurlijk een enorm gevoel van vrijheid. 
  • Je hoeft niet lang in de file te staan of te wachten op de trein.
  • Afhankelijk van waar je werkt kan je levensstijl goedkoper zijn. 

De nadelen

  • Locatie onafhankelijk werken maakt je natuurlijk onafhankelijk en dat betekent dat je wellicht het gevoel kan hebben dat je structuur mist. Als jij daar veel waarde aan hecht, is het goed om dat in je achterhoofd te houden. 
  • Het kan eenzaam zijn, omdat je geen kantoor hebt waar je iedere dag naartoe gaat en collega’s ontmoet. Uiteraard is het aan jou om de mensen op te zoeken, mocht je daar behoefte aan hebben.
  • Mocht je gaan reizen, dan is het goed om je te beseffen dat wifi niet overal ter wereld even goed is. Hetzelfde geldt voor rekening houden met het tijdsverschil en de kosten als je vanuit het buitenland werkt: reizen kost geld, dus een reizende ondernemer is vaak meer geld kwijt dan wanneer hij/zij in Nederland werkt. 
  • Doordat je ondernemer bent kan de scheidingslijn tussen werk en privé vervagen waardoor je meer onrust kan ervaren. 
  • Je bent afhankelijke van je internetverbinding en een werkende laptop.

Vijf cruciale stappen voor locatie onafhankelijk werken

Mocht je vastberaden zijn om locatie onafhankelijk te willen werken, dan is het natuurlijk zaak om actie te ondernemen. Want hoe zorg je er nou voor dat je binnenkort niet meer afhankelijk bent van een plek, maar overal ter wereld kan werken? Onderstaande vijf stappen zijn cruciaal in jouw weg naar remote werken. 

Stap 1. Bedenk waarom je locatie onafhankelijk wilt werken

Wellicht overbodig om te noemen, maar weten waarom je locatie onafhankelijk wilt werken is de sleutel tot succes. Het zit namelijk zo: als je niet zeker bent of dit is wat je wilt, dan gaat het verdomde lastig zijn om je doel te bereiken. Starten met locatie onafhankelijk werken vraagt namelijk energie, motivatie en doorzettingsvermogen. Uit eigen ervaring weet ik dat het hard werken is om uiteindelijk remote te kunnen werken. Daarmee zeg ik niet dat het niet mogelijk is, integendeel, maar dat het wel belangrijk is om te weten waarom je dit wilt. Zit je er even doorheen? Dan kan je altijd teruggrijpen op je ‘why’ en zul je merken dat je weer energie voelt om verder te gaan. 

Stap 2. Stel een verdienmodel op voor locatie onafhankelijk werken

Locatie onafhankelijk werken is natuurlijk geen locatie onafhankelijk werken als je geen geld verdient. En dus is het zaak dat je gaat bepalen hoe je geld wilt verdienen. Ga je een dienst aanbieden? Of juist een product? En hoe zorg je ervoor dat je klanten krijgt zodat je ook daadwerkelijk inkomsten creëert? Houd daarbij ook je interesses en passies in je achterhoofd: waar word jij blij van? Voor mij is dat het begeleiden van mensen naar een remote leven en financiële vrijheid, voor jou kan dat iets heel anders zijn. Denk aan copywriting, marketing, online lesgeven en noem maar op. Het is aan jou om je droombaan te creëren. 

Wil je meer weten over welke beginnersfouten je in het ondernemerschap moet voorkomen en hoe je daarvoor zorgt? Je leest het hier

Stap 3. Creëer een ondernemers mindset

Ondernemen – en al helemaal locatie onafhankelijk werken – vraagt om een mindset van een ondernemer. Het kan namelijk behoorlijk spannend zijn om voor jezelf te beginnen. Want hoe vind je je eerste klanten? Wat is de reactie van je omgeving? En hoe is het om in het buitenland te werken? Wie locatie onafhankelijk gaat werken zal dan ook zo nu en dan buiten zijn of haar comfort zone stappen en dus is een sterke ondernemersmindset cruciaal om vol te houden. Het creëren van zo’n mindset gaat in stapjes en is niet van de één op andere dag gebeurt. Omring je met andere ondernemers, leer van je fouten, schakel hulp in en blijf vertrouwen hebben in jezelf. 

Stap 4. Start klein en begin op tijd

Inmiddels is het alweer 2,5 jaar geleden dat ik voor mezelf ben begonnen en nog niet eerder heb ik een tijdje vanuit het buitenland gewerkt. Dat is niet omdat ik het niet wilde, maar omdat ik klein en op tijd ben begonnen. De reden dat ik ervoor heb gekozen om de eerste jaren in Nederland te zijn, is om risico’s te verkleinen en mezelf niet onnodig druk op te leggen. Als je graag locatie onafhankelijk wilt werken is het verleidelijk om gelijk naar het buitenland te vertrekken en daar te starten met geld verdienen. Maar zal je er dan van kunnen genieten? Grote kans van niet, omdat je nog teveel onzekerheden hebt.

Mijn advies is dan ook om op tijd en klein te beginnen. Heb je nog een baan in loondienst? Kijk dan wat de mogelijkheden zijn om je eigen bedrijf op te zetten terwijl je ook nog voor een baas werkt. Breek je reis naar remote werken daarnaast op in kleine stapjes. Ga na welke stappen je allemaal moet ondernemen om daadwerkelijk je geld op een locatie onafhankelijke manier te verdienen. Iedere keer dat je een stap hebt gezet – ook al is die klein – is weer een stapje dichterbij je doel. 

Benieuwd hoe je een eigen bedrijf start naast een baan in loondienst? Je leest er alles over in deze blog

Stap 5. Ga volledig online

Dit is wellicht een inkoppertje, maar toch zie ik dit bij veel startende ondernemers misgaan. Locatie onafhankelijk werken betekent dat je alles online doet: van salesgesprekken met potentiële klanten tot je boekhouding tot je marketing. Het is dan ook zaak dat je volledig online gaat, ook als mensen anders van je verwachten. Zorg ervoor dat je nadenkt over hoe je álles wat met jouw eigen bedrijf te maken heeft, online kan doen. Hoewel ik graag de kick-off van mijn traject live doe, is dit niet noodzakelijk.

Hoe deed ik het?

Dat bovenstaande stappen cruciaal zijn voor iedereen die locatie onafhankelijk wil werken, is natuurlijk niet zonder reden. Zelf heb ik alle stappen afgelopen jaren belopen en kan ik nu zeggen dat ik volledig locatie onafhankelijk werk. Zo voer ik al mijn werkzaamheden – van mijn cursus beleggen tot mijn coachingstraject – volledig online uit en verkoop ik online producten (zoals mijn Fix your Finance sheet). Dat was natuurlijk niet van de één op andere dag gefixt. Het doorlopen van alle vijf de stappen hebben er samen aan bijgedragen dat ik nu sta waar ik sta. Op het moment van schrijven, ben ik aan het overwinteren in de Algarve en deel ik geregeld op Instagram hoe het locatie onafhankelijke werken mij afgaat. Benieuwd? Hier kun je me volgen. 

Een van de grootste uitdagingen van locatie onafhankelijk werken vind ik het productief werken als ik in het buitenland ben. Er zijn dan zoveel nieuwe prikkels en mooi weer waardoor ik sneller afgeleid raak. Daarom heb ik vaste werktijden gecreëerd voor mezelf. Een andere uitdaging blijft een goede internetverbinding.

Conclusie

Iedereen kan starten met locatie onafhankelijk werken zolang je een duidelijke stappenplan hebt hoe jouw reis naar remote werken eruit ziet. Wie de vijf stappen in dit blog doorloopt – en daar de tijd en ruimte voor neemt – zal hoe dan ook op een zeker punt remote werken. Dat betekent niet dat het gemakkelijk is, maar wel dat het mogelijk is. Zolang je maar in jezelf gelooft, de juiste stappen onderneemt en bereid bent alles op alles te zetten zul je je doelen behalen.  

10 tips om te beginnen met ondernemen

Nu je weet hoe je weet welke stappen je moet zetten om locatie onafhankelijk te werken, ben je vast ook benieuwd naar tips hoe je begint met ondernemen. Want wat moet je doen om een fijne start te maken met het opzetten van je eigen bedrijf? Het is een vraag die ik goed snap en dus schreef ik en dus schreef ik onlangs een gratis gids met tien praktische, waardevolle tips om te starten met ondernemen. Meld je via deze link aan en ontvang de gids binnen een paar minuten in je inbox. 

Van loondienst naar vrijheid

Het kan heel spannend zijn om te starten met een eigen bedrijf. Voor veel mensen is enkel het vergaren van kennis dan niet voldoende. Ze zien door de hoeveelheid kennis de bomen door het bos niet meer, vinden het spannend om de eerste stap te zetten en hebben weinig support van hun omgeving. Dan is mijn 1-op-1 traject ‘Van loondienst naar vrijheid’ wellicht wat voor jou. In het traject gaan we drie maanden aan de slag om met jouw onderneming te kunnen starten. Klaar voor de start? Plan een vrijblijvend intakegesprek in. 

Meer lezen?

4 dingen om op te focussen wanneer je begint met ondernemen – podcast
Een online product maken: de perfecte manier voor passief inkomen?
Voorkom deze vijf beginnersfouten als je start met ondernemen
Wil je een eigen bedrijf starten naast je baan? Dit moet je weten

Leave a Comment