Online cursus maken voor een passief inkomen

Het verkopen van online producten is een veelgenoemde manier van genereren van passief inkomen. Wat zijn de mogelijkheden en wat komt er bij kijken? En niet onbelangrijk, hoe passief is het? Recent lanceerde ik mijn eerste online cursus en vertel ik je graag mijn ervaring en tips.

Eerder schreef ik al deze blog over het maken en verkopen van een online product voor passief inkomen.

Online cursus maken

Ik maakte voor mijn andere bedrijf: The Happy Rich Millenial een beginnerscursus over beleggen. Een online cursus maken vond ik, zoals ik had verwacht, een heel project. Een paar momenten was ik er klaar mee en wilde ik stoppen, maar ik besloot het toch gewoon af te maken.

Eerst ben ik begonnen met het uitdenken van de modules en leerdoelen.

 • Hoe ga ik de cursus vormgeven? Video’s, tekst?
 • Wat is het leerdoel?
 • Wat is het leerdoel per module?
 • Wat wil ik dat iemand weet na het afronden van de cursus?

Na het uitdenken ging ik de cursus maken. Voor het maken van een cursus heb je een website en een leeromgeving nodig. Dit had ik al van vorig jaar, net als een betaalsysteem. Ik ben begonnen met filmen voor de cursus. Dit begon moeizaam en ging steeds makkelijker. Vervolgens worden deze filmpjes geüpload in de leeromgeving, teksten erbij, een werkboek, een woordenlijst, twee quizzen, veel werk!

Online cursus platform

De leeromgeving heb ik gemaakt in Learndash. Dit kost mij € 151 per jaar. Er zijn allerlei andere online leeromgevingen die vast en zeker allemaal goed zijn!

passief inkomen maken cursus

Wat andere praktische informatie over programma’s die ik heb gebruikt:

 • Ik heb de filmpjes op mijn Iphone opgenomen en via mijn drive op Youtube gezet. Deze kunnen alleen gezien worden via de link. De links plak ik vervolgens in Learndash.
 • De tutorials heb ik opgenomen in Movavi screen recorder.
 • Ik heb een aparte Academy website in WordPress met daarop Learndash en mijn Woocommerce shop.
 • Het werkboek heb ik gemaakt in Canva en vervolgens in een online programma de invul vakjes toegevoegd. Dan kan diegene het werkboek tussentijds opslaan. Ik ben de naam even kwijt :).

Salespagina online cursus

Naast het maken van de cursus heb je een platform/website/webshop nodig en een salespagina. Je wilt een aantrekkelijke salespagina maken met ook visuals van het product erbij. Misschien zelfs een video? Ook kun je Instagram gebruiken om het product goed te laten zien.

Schep duidelijke verwachtingen op de salespagina. Wat kan iemand verwachten? Wat ga je leren? Voor wie is de cursus niet? Ik ontving vaak dezelfde vragen dus heb ik deze in een FAQ gezet. Uiteindelijk heb ik liever dat iemand de cursus besluit niet te kopen vanwege de informatie, dan dat diegene achteraf is teleurgesteld.

Automatiseren met betaalsysteem

Het idee van passief inkomen is dat uiteraard alles volledig automatisch gaat. Het grote voordeel van een online product is dat je niks te maken hebt met een voorraad of het fysiek opsturen van een product. Je kan dus echt een volledig passief inkomen creëren. Naast gemak scheelt dit uiteraard ook in kosten.

Ik heb een volledig geautomatiseerd systeem om mijn cursus passief te kunnen verkopen.

Het systeem voor de klant ziet er zo uit:

 1. Klant koopt product via knop op salespagina op mijn website
 2. Klant komt op mijn webshop pagina terecht (WooCommerce)
 3. Klant betaalt
 4. Klant ontvangt een mail met de factuur en een mail vanuit van mijn Academy/webshop via ConvertKit met daarin instructies

Het systeem aan mijn kant:

 • De betaling van de klant gaat via Mollie. Mollie maakt het bedrag naar mij over en houdt een kleine fee in.
 • De betaling en factuur zijn gelinkt aan mijn Moneybird account. (boekhouden).

Zoals je ziet is dit systeem volledig passief.

Het kost wat tijd en geld om het systeem op te zetten. Maar, nu ik dit allemaal heb hoef ik dit voor mijn volgende product niet meer te maken.

Passief inkomen maken online cursus
Passief inkomen met het maken van een online cursus

Hoe passief is het?

Zoals je vast weet ben ik best kritisch over het woord passief. Want zonder Instagram volgers of mensen die mijn blog lezen verkoop ik geen cursus. Daarnaast zijn er vragen om te beantwoorden of inlogproblemen. De cursus moet ook worden geupdated. Bij de lancering heb ik meerdere mails eruit gestuurd. Hier moest ik eerst over een mentale block heen, want het voelt snel pusherig. Maar, als niemand weet van jouw product gaat niemand het kopen. Tijdens de lancering verkocht ik 6 cursussen, daar ben ik heel trots op! 🙂

Ik denk dat constante sales en marketing zorgen dat een online cursus niet zo passief is. ‘Even rijk worden met een cursus’ zoals vaak wordt gepromoot lukt echt maar weinig mensen. Je verkoopt niet zomaar een cursus. Hier was ik me van tevoren al van bewust. Wel kan ik me voorstellen dat dit veel mensen zal tegenvallen.

Conclusie

Het maken van een online cursus kost veel tijd. Alle zaken om de cursus heen, vooral de verkoop ervan, maken dat het niet geheel passief is. Als alles eenmaal staat en je goed door hebt hoe je de cursus kunt verkopen is het systeem zelf wel degelijk passief.

Wil je nu ook een online cursus maken voor een passief inkomen? En weet je nog niet helemaal of je er klaar voor bent? Download dan hier mijn gratis gids waarin ik 10 stappen deel om te starten met ondernemen.

Meer lezen?

Een passief inkomen genereren met dividendaandelen en ETF’s
Geld verdienen met een blog? Zó doe je dat
Een passief inkomen genereren met crypto: 3 x zo doe je dat

Leave a Comment