Perfectionisme: hoe ga je ermee om als startende ondernemer

Perfectionisme is een belangrijk thema waar veel startende ondernemers mee dealen. Ik zelf had hier ook heel veel last van en dit zat mijn onderneming echt in de weg. Ik wilde namelijk alles perfect doen. De foto moest perfect zijn, mijn teksten moesten perfect zijn en ga zo maar door. Gelukkig heb ik de tijd genomen om aan mijn perfectionisme te werken. In deze blog deel ik wat perfectionisme is en wat je ertegen kunt doen. Wil je liever mijn podcast luisteren? In deze aflevering luister je naar mijn podcast over perfectionisme.

Wat is perfectionisme?

Perfectionisme is dat je alles perfect wil doen. Je legt de lat hoog, wilt maximaal presteren, hebt hoge eisen voor jezelf en ga zo maar door. Je wilt de beste, de liefste, de mooiste, de grappigste en nog veel meer zijn. Als jij een perfectionist bent, dan komt bovenstaande je vast bekend voor! Het betekent letterlijk: het volmaakte nastreven, het letterlijk perfect willen doen. En dat is dus juist ook het vervelende, want perfectie bestaat niet. Wat voor de een perfect is, is dat voor de ander niet. Wat jij een perfecte foto vindt, vind ik misschien wel helemaal niet perfect. Het is dus heel subjectief.

Waar komt perfectionisme vandaan?

Perfectionisme kan onder andere voortkomen uit de manier waarop je bent opgevoed. Misschien heb je vroeger hoge cijfers moeten halen. Of heb je er altijd op een bepaalde manier uit moeten zien. Of moest je je altijd netjes gedragen. Dit lijken hele onschuldige dingen omdat ze nooit met de verkeerde intentie zijn meegegeven, toch kan dit op latere leeftijd een impact hebben over hoe jij perfectionisme integreert.

Een ander thema uit deze tijd is natuurlijk social media. We hebben alle tijd en ruimte om naar plaatjes van anderen te kijken. Deze plaatjes geven eenzijdige informatie en worden vaak ook nog eens bewerkt. Foto’s of korte filmpjes geven niet het volledige beeld. De meeste plaatjes geven het maatschappelijke ‘perfecte’ beeld. Dit kan ervoor zorgen dat jij onzeker wordt en het moeilijk vindt om aan die maatstaaf te kunnen blijven voldoen.

Ondernemen met perfectionisme

Helaas ga ik je hierin teleurstellen. Ondernemen en perfectionisme gaan niet samen. Ondernemen is een vak apart en je moet dat echt gaan leren. Wanneer je nieuw gedrag gaat leren, kan je het nog niet perfect doen. En de enige manier is om het gewoon te gaan doen. Dit is wat ik mijzelf ook constant vertel. Wanneer perfectionisme opspeelt, is de enige manier om gewoon te gaan doen. Als ik terugdenk aan mijn allereerste podcast, ben ik daar niet tevreden over. En ik heb het toch gedaan. Juist door meters te maken, meer ervaring op te gaan doen, leer je en wordt het steeds perfecter.

Perfectionisme en faalangst

Perfectionisme uit zich altijd in faalangst. De angst om iets niet goed genoeg te doen. De angst dat je afbeelding er niet perfect uit ziet. Of dat je uiterlijk niet goed genoeg is. Dat je je werk niet goed genoeg aflevert. Binnen deze categorie heb je mensen die wel faalangst ervaren, en toch kunnen functioneren door het alsnog te gaan doen. En je hebt mensen die faalangst ervaren en volledig dichtklappen, oftewel blokkeren. En vooral dit laatste gaat je ontzettend in de weg zitten tijdens het bouwen van je onderneming. Het is dus belangrijk om erachter te komen waar perfectionisme voor jou vandaan komt.

Wat kun je doen om van je perfectionisme af te komen?

Doordat perfectionisme mijzelf en mijn onderneming echt in de weg zaten, ben ik een aantal dingen gaan doen om daarmee aan de slag te gaan. Ik wilde het namelijk niet meer mijn leven en onderneming laten beheersen.

1. EFT Tapping

Een daarvan is EFT tapping. Met tapping beklop je 14 punten op het lichaam, ook wel bekend als onze meridianen of energiebanen. Door EFT tapping toe te passen breng je snel je zenuwstelsel tot rust en kom je los van negatieve emoties en fysieke spanningen in het lichaam die jou belemmeren.

2. Hypnose

Daarnaast kan hypnose ook erg helpen om met onbewuste patronen aan de slag te gaan. Met hypnose ga je aan de slag met patronen die zich veelal onbewust afspelen en perfectionisme zou dat zomaar voor jou kunnen zijn.

3. Taal en accountability partner

Wil je niet naar een coach of therapeut? Ga dan eens focussen op de taal die je naar jezelf gebruikt. Als jij de hele tijd van jezelf verwacht dat iets perfect moet zijn, kan het helpen om daarin bewust lieve dingen tegen jezelf te zeggen. Daarbij kan het helpend zijn om een accountability partner te hebben die alert is op hoe jij in situaties hardop tegen jezelf praat.

4. Ombuigen

Wat mij ontzettend heeft geholpen is door situaties om te buigen. Dus wanneer ik 2 coaching klanten had, dacht ik niet: ‘het zijn er maar 2’, maar juist: ‘ik mag 2 coaching klanten helpen en 2 mensen hebben mij het vertrouwen gegeven dat ik hen al mijn kennis en waarde mag bieden’. Dit kun je letterlijk met iedere situatie doen wanneer je je bewust wordt van je eigen taal.

5. Boekentip

Het boek die mij ook erg heeft geholpen is het boek: de moed van imperfectie van Brené Brown. Brené Brown heeft jarenlang onderzoek gedaan naar perfectionisme en gaat in op de moed die je hebt als je je imperfecties laat zien.

Conclusie

Perfectionisme is iets waar je vanaf kunt worden of wat in ieder geval minder kan worden. Het gaat je op zoveel vlakken iets positiefs opleveren als jij de lat voor jezelf iets lager kunt zetten en daarin lief tegen jezelf praat. Het is ook bevrijdend om je perfectionisme los te laten. In mijn geval viel er echt een last van mijn schouders en opende het ontzettend veel deuren. Zonder mijn perfectionisme los te laten, had ik nu niet twee bedrijven kunnen bouwen.

Wil je nu ook echt doorpakken met dat bedrijf onder mijn begeleiding? Niet langer aanmodderen en twijfleen maar echt aan de slag? We kunnen ook samen aan de slag met het fundament van jouw bedrijf en heb jij straks een goed lopende onderneming. Wil je meer weten? Klik dan hier.

Leave a Comment