Beginnersfouten voorkomen bij ondernemen: hoe doe je dat?

Starten met ondernemen is spannend. Regelmatig hoor ik van mensen dat ze niet durven te beginnen omdat ze bang zijn om fouten te maken. Ze willen het liefste alles in één keer goed doen, maar helaas. Zo werkt ‘t niet. En dat weet ik uit mijn ervaring als ondernemer en coach voor startende ondernemers maar al te goed. In dit blog deel ik dan ook vijf veel voorkomende beginnersfouten en vertel ik hoe je ze kunt voorkomen. 

Starten met ondernemen

Dat ik in dit blog dieper inga op beginnersfouten in het ondernemerschap, is natuurlijk niet zonder reden. Toen ik startte met mijn eigen bedrijf ben ik tal van keren de mist in gegaan en ook bij de klanten van mijn 1-1 traject zie ik dat ze regelmatig beginnersfouten maken. En dat is niet erg. Van fouten leer je immers. Maar… ik begrijp ook wel dat het fijn is om een zo goed mogelijke start te maken zodat je vol vertrouwen en motivatie begint aan je ondernemersreis. En dus deel ik in dit blog beginnersfouten die ik zelf, maar ook mijn klanten, hebben gemaakt en hoop ik je daarmee een fijne start te geven. 

Beginnersfout 1: Je wacht totdat álles 100 % perfect is

Regelmatig spreek ik startende ondernemers die een prachtig aanbod hebben staan, maar graag nog de puntjes op de ‘i’ willen zetten en hun bedrijf daarom nog niet hebben gelanceerd. Denk aan een perfecte website, of heel veel volgers op Instagram. Ze willen dat álles 100 % perfect is omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze alleen op die manier klanten krijgen. En dat snap ik, maar dat perfecte moment gaat helaas niet komen. Want perfectie bestaat niet. Zelfs de meest succesvolle bedrijven van deze wereld maken fouten. 

Hoewel ik begrijp dat ondernemers wachten op het perfecte moment, adviseer ik ze dat niet te doen. Daarmee zeg ik niet dat je aanbod moet stikken van de fouten, maar wel dat 90 % ook al goed genoeg is. Gaandeweg zul je dan geheid tegen dingen aanlopen, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Het spreekwoord luidt niets voor niets: ‘Al doende leert men’.

Beginnersfout 2: Je besteedt te veel tijd aan denken, niet aan doen

Ik pak nog even door op bovenstaand spreekwoord, want die sluit mooi aan bij deze beginnersfout. Veel startende ondernemers spenderen veel tijd aan denken, maar niet aan doen. Ze hebben hun administratie tot in de puntjes geregeld, een uitgebreid plan en diverse salesfunnels staan als een huis, maar actie? Ho maar en dat is zonde. Zonder actie blijft je bedrijf namelijk maar een idee en zul je geen klanten aantrekken. Uitvinder Thomas Edison zei niets voor niets: ‘Genie is één procent inspiratie en negenennegentig procent transpiratie’. Ofwel: het is geweldig dat je een goed plan hebt, maar om uiteindelijk te slagen moet je actie ondernemen en doen. Alleen zo zul je ook ervaren wat wel en niet werkt en kun je – eventuele fouten of ingewikkeldheden – oplossen. Vind je het lastig om in actie te komen? Deel dan een plan op in kleine stukjes en weet: elke stap telt! 

Beginnersfout 3: Je denkt dat je een uniek aanbod voor een groot probleem moet hebben

Veel mensen denken dat ze een uitvinder moeten zijn om een goedlopend bedrijf te runnen. Ze gaan op zoek naar een uniek idee voor een groots probleem en komen er gaandeweg achter dat dat niet bestaat waardoor ze uiteindelijk niet starten met ondernemen. Een gemiste kans, als je het mij vraagt. Je hoeft namelijk geen uniek aanbod voor een groot probleem te hebben om succesvol te zijn. Kijk naar Apple: Steve Jobs was onwijs succesvol maar bedacht niet de mobiele telefoon en laptop. Wat hij wel goed deed? Een kei zijn in marketing en weten wie Apple’s doelgroep is en daarop inspelen. 

Beginnersfout 4: Je weet niet wie je doelgroep is

Ha, weer een mooi bruggetje, namelijk die over je doelgroep. Regelmatig spreek ik startende ondernemers die een geweldig aanbod willen lanceren, maar geen antwoord kunnen geven op de vraag aan wie ze hun aanbod willen verkopen. Uit angst om klanten buiten te sluiten, houden ze hun doelgroep heel breed en zeggen ze dat ze er voor iedereen zijn. Dat is een cruciale fout, omdat je doelgroep een van de belangrijkste onderdelen binnen je bedrijf is. Je verkoopt je aanbod immers aan mensen en dus moet je weten wie die mensen zijn, wat ze doen, wat ze belangrijk vinden, tegen welke problemen ze aanlopen en waar ze naar verlangen. Zodra jij je ideale klant door en door kent, kun je namelijk precies uitleggen en vertellen waarom jouw aanbod hun probleem oplost. En dat? Dat leidt tot verkoop, iets wat essentieel is voor het voortbestaan van je bedrijf. 

Beginnersfout 5: Je wil alles zelf doen

Zelf heb ik nooit echt moeite gehad met uitbesteden, maar ik weet dat veel ondernemers dat wel lastig vinden. Ze vinden van zichzelf dat ze alles zelf moeten doen en kunnen, te duur of vinden het spannend om het aan iemand anders over te laten. Dat is begrijpelijk, het is immers jouw bedrijf. Alleen moet je je beseffen dat je niet in álles goed bent. Zelf heb ik bijvoorbeeld geen kaas gegeten van webdesign en gaf ik mezelf aan het begin van mijn ondernemersreis twee keuzes: ik doe het zelf, ben veel tijd kwijt en raak gefrustreerd of ik besteed het uit en heb zo tijd voor waar ik goed in ben. Dat laatste is wat ik deed en wat ik anderen adviseer. 

Tip: Vraag hulp

Weet dat het oké is om niet alles zelf te kunnen. Vraag hulp van mensen die jouw bedrijf verder kunnen helpen: of dat nou een webdesigner, een tekstschrijver, een boekhouder of een coach is. Zij zijn de mensen die verstand hebben van iets waar jij minder goed in bent. En jij? Jij bent weer heel goed in iets waar zij minder goed in zijn. Dus bundel die krachten en zie hulp inschakelen niet als een teken van falen. Juist door hulp te vragen zul je sneller groeien.

Sidenote: hoewel je je boekhouding kunt uitbesteden – en ik dit ook zeker aanbeveel als je er weinig kennis van hebt – is het wel belangrijk je te verdiepen in je boekhouding. Zo weet je in ieder geval wat het inhoudt en heb je goed overzicht in je financiën. Om inzicht te krijgen in hoe veel geld er bij jezelf of bij je bedrijf in- en uit gaat, heb ik een Fix your Finance sheet ontwikkelt. Zo krijg je inzicht in je financiën en weet je precies wat je aan het einde van de maand of kwartaal overhoudt om te kunnen uitbesteden. Je koopt hem hier!

Conclusie

Zoals je hebt gelezen zijn de beginnersfouten in dit blog heel uiteenlopend. Van praktisch tot mentaal: ze horen er allemaal bij en komen vaak voor bij startende ondernemers. Ik hoop dan ook dat deze fouten je hebben aangezet tot nadenken. Pas ze toe op je eigen situatie en vraag jezelf af: ‘Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik deze beginnersfouten niet maak?’ Je zult zien dat je zo een fijne start hebt, maar weet ook dat het voorkomen van deze beginnersfouten niet betekent dat je nooit een fout maakt. En het maken van een fout? Dat is allesbehalve erg en hoort bij het ondernemerschap, hoe ver je ook bent in je reis.

10 tips om te beginnen met ondernemen

Nu je weet welke dingen je vooral niet moet doen, vraag je je vast af: ‘Wat moet ik dan wél doen om een fijne start met ondernemen te maken?’ Die vraag snap ik maar al te goed en dus schreef ik onlangs een gratis gids met tien praktische, waardevolle tips om te starten met ondernemen. Meld je via deze link aan en ontvang de gids binnen een paar minuten in je inbox. 

Van loondienst naar vrijheid

Voor veel mensen is enkel kennis niet voldoende om te starten met ondernemen. Het kan zijn dat je door alle informatie de bomen door het bos niet meer ziet, dat je het spannend vindt om de eerste stap te zetten of dat je weinig support hebt van je omgeving. Komt dit jou bekend voor? Dan is mijn 1-op-1 traject ‘Van loondienst naar vrijheid’ wellicht wat voor jou. In het traject gaan we drie maanden aan de slag om met jouw onderneming te kunnen starten. Klaar voor de start? Plan een vrijblijvend intakegesprek in. 

Op Instagram deel ik dagelijks tips over ondernemen. Volg je me daar al?

Meer lezen?
Een passief inkomen genereren: hoe, wat en waarom? 
6 tips om als startende ondernemer je eerste klanten aan te trekken
Overwinteren in Portugal – eerste maand update
Een online product maken: de perfecte manier voor passief inkomen?

Leave a Comment