ZZP’er worden: mijn tips en ervaring

Uit loondienst gaan en ZZP’er worden, voor velen een grote droom en stap! Terecht, het is een ander systeem én ook leuk! Zelf combineer ik momenteel freelance werk met mijn eigen bedrijf. Er zijn belangrijke punten om rekening mee te houden wanneer je besluit als ZZP’er te gaan werken. In mijn eerste maanden als ZZP’er heb ik veel bijgeleerd en ook een paar fouten gemaakt! Je leest mijn tips en ervaring in dit artikel.

Verschil tussen loondienst en ZZP

Wat belangrijk is om te begrijpen is dat het ‘systeem’ als ZZP’er heel anders is. Als freelancer lijkt het misschien op het eerste gezicht dat je meer verdient, omdat je uurtarief veel hoger ligt. Maar, dit is uiteindelijk echt niet perse het geval.

Een stelregel die vaak wordt gehanteerd is dat je als freelancer minimaal € 50 per uur exclusief BTW moet vragen om goed rond te kunnen komen. Zo veel geld, denk je misschien? Maar vergis je niet, van deze € 50 euro moet er veel worden betaald. Zo gaat hier bijvoorbeeld bedrijfskosten, reservering voor inkomstenbelasting en pensioensparen van af. Ook loop je indirect meer risico. Stel, jij wordt ziek of raakt een opdracht kwijt, krijg je niet doorbetaald. Ook wanneer je op vakantie gaat komt er niks binnen. Dan zul je zien dat € 50 echt niet zo veel is!

Daarnaast is een verschil in declarabele uren in loondienst of als ZZP’er. In loondienst krijg je bijvoorbeeld voor 40 uur betaald in de week. Als freelancer werk je misschien wel 40 uur, maar kan je er hier misschien maar 30 uur van factureren. Want, in de andere uren ben je bezig met administratie, sales, je mailbox etc. Er zijn dus veel extra werkzaamheden.

ZZP’er Tarief

Hoe bepaal je dan je tarief? Hierboven schreef ik al waar je minimaal rekening mee moet houden. De realiteit is echter dat ik op sommige freelance websites lagere tarieven zie en ik ken genoeg mensen die voor een lager tarief werken. Zelf heb ik ook een opdracht met een lager tarief. Dit vind ik voor nu prima omdat ik een freelance ‘CV’ wil opbouwen om mijn prijzen te kunnen verhogen. Daarnaast is er een opdracht die ik heel leuk vind en geheel remote kan doen én zelf kan bepalen wanneer ik deze werkzaamheden uitvoer.

Bedenk je goed of je aan particulieren of zakelijk factureert. Wat betreft de prijs van mijn aanbod van Happy Rich Millennial zit er al BTW bij in. Aan zakelijk klanten zijn de afspraken exclusief BTW. Vermeld altijd of de afspraken inclusief of exclusief BTW zijn.

Ook zijn reiskosten goed om rekening mee te houden. Zitten deze in het uur tarief verwerkt of niet? Mijn eerste freelance opdracht had ik hier geen rekening mee gehouden.

Verzekering voor een ZZP’er

Als ZZP’er is het heel belangrijk je goed te verzekeren. Stel, bij je werkgever gebeurde er een ongeluk onder werktijd, dan was jij daar voor verzekerd. Als ondernemer is dit niet het geval. Of wat als je bij een opdrachtgever een laptop kapot maakt? Bij sommige freelance platformen is het zelfs terecht je verzekeringspolis voor te leggen. Verstandig, in mijn optiek. Zelf heb ik een verzekering bij Zekur.

Ik kan je aanbevelen ook specifiek voor jouw branche te kijken. Geef je bijvoorbeeld advies kun je daar aansprakelijk voor worden gesteld. Dit is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

ZZP’er afspraken en opdrachtgevers

Momenteel heb ik gemiddeld twee freelance opdrachten. Met beide heb ik een overeenkomst met alle afspraken erin. Dit is heel belangrijk! Zorg dat er altijd een getekende opdracht overeenkomst is met hierin de afspraken, zoals het uurtarief en de einddatum.

zzp'er worden

ZZP’er en belasting

In loondienst wordt alles qua belasting eigenlijk voor je geregeld, behalve je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting die grotendeels al is ingevuld. Als ZZP’er ben je zelf verantwoordelijk dat je belasting aangifte doet en zul je een boekhouding bij moeten houden. Gelukkig zijn er allerlei fijne boekhoudprogramma’s beschikbaar. Zelf gebruik ik Moneybird. Je hebt te maken met je aangifte omzetbelasting en inkomstenbelasting.

KOR

De Kleine Ondernemingsregeling is een regeling voor kleine ondernemers. Met deze regeling bereken jij geen BTW door aan je klanten en mag je ook geen BTW aftrekken. Je hoeft ook geen aangifte omzetbelasting te doen. Je doet mee aan de KOR voor een periode van 3 jaar of tot wanneer je omzet boven de € 20.000 komt. Meer hierover lees op de site van de Belastingdienst.

De meningen zijn verdeeld of deze regeling voordeliger is. Makkelijk is het zeker. Mijn mening: ben je van plan veel investeringen te doen en verwacht je nog weinig omzet te draaien, is het niet voordelig. Heb je weinig kosten en wel al omzet dan is het wel voordeliger.

Omzetbelasting

Mits je niet in de KOR zit zul je elk kwartaal je aangifte omzetbelasting moeten doen. Zorg dat je dit op tijd doet. In deze aangifte geef je de BTW op die jij je klanten in rekening hebt gebracht. De BTW die leveranciers (dus BTW over je inkoop) jouw in rekening hebben gebracht trek je hier weer vanaf.

Tip: zet aan het begin van het jaar alle deadlines in de agenda! Je krijgt anders een flinke boete als je te laat bent!

De eerste keer dat ik deze aangifte deed had ik niet goed doorgeklikt op de laatste ‘bevestig’ knop. Ik dacht dat ik klaar was na ‘verstuurd’. Mijn aangifte was dus niet binnengekomen! Omdat dit de eerste keer was dat ik deze aangifte deed werd ik keurig gebeld door de Belastingdienst om het document nogmaals te versturen. Gelukkig maar!

Inkomstenbelasting

Je aangifte inkomstenbelasting moet ook net als in loondienst jaarlijks worden gedaan. Je hebt recht op verschillende aftrekposten en kortingen als ondernemer. Ik kan je aanbevelen als je dit de eerste keer als ZZP’er dit doet even hulp te vragen! Zelfde geldt voor de omzetbelasting.

zzper worden
Ik besloot mijn baan op te zeggen en als ZZP’er te gaan werken

Pensioen voor een ZZP’er

In loondienst wordt er door de meeste werkgevers pensioen voor je gespaard. Als ZZP’er ben je hier geheel zelf verantwoordelijk voor. Onderschat dit niet! En as usual, hoe eerder je begint hoe beter. Zelf ben ik aan het pensioenbeleggen bij Brand New Day.

Ik schreef een uitgebreide blog over ZZP en pensioen, deze lees je hier.

Conclusie

Werken als ZZP’er is ontzettend leuk, er zijn alleen wel wat zaken om rekening mee te houden en goed te regelen. Zeker op het gebied van belasting en tarieven is het echt een ander ‘systeem’. Vergeet ook alsjeblieft je pensioen niet! Kleine moeite nu waar je later dankbaar voor zult zijn.

Wil je graag starten met ondernemen? Download dan hier mijn gratis gids met daarin 10 stappen om te starten met ondernemen.

Meer lezen?

Voorkom deze vijf beginnersfouten als je start met ondernemen
Eerder stoppen met werken, hoe werkt dat?
Geld verdienen met een blog? Zó doe je dat

Disclaimer: deze blog bevat een affiliate link. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Beleggen brengt risico’s met zich mee.

Leave a Comment